,,De AEX opent 1 punt lager. Er is weinig concreets gekomen uit de G8-top en we blijven voorlopig in een neerwaartse trend zitten. Er is nog geen sprake van paniek, maar het blijft onduidelijk waar we precies staan”, aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

De leiders van de G8 lieten afgelopen weekeinde weten te streven naar een ,,sterke” eurozone waarvan ook Griekenland deel uitmaakt. Ze benadrukten daarbij het belang van economische groei en gezonde overheidsbegrotingen. Overeenstemming over de manier waarop die doelen moeten worden gehaald, werd echter niet bereikt.

Euro-obligaties

De Franse president François Hollande zei na afloop van de G8-top opnieuw te gaan pleiten voor de uitgifte van euro-obligaties. Tijdens de informele EU-top op 23 mei zal Hollande met voorstellen komen.

Aan het bedrijvenfront liet bodemonderzoeker Fugro vrijdag nabeurs weten voor de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 115 miljoen euro te verwachten. In de eerste helft van vorig jaar kwam de nettowinst uit op ruim 100 miljoen euro.

Verre Oosten

In het Verre Oosten wisten de beurzen maandag overwegend kleine winsten te boeken. Na de forse koersafstraffing van vrijdag stapten beleggers weer voorzichtig in de markt. In Tokio eindigde de Nikkei 0,3 procent hoger.

De Europese beurzen sloten vrijdag voor de vijfde dag op rij met verlies. De groeiende vrees dat de Grieken hard op weg zijn naar de uitgang van de eurozone zorgde voor een negatieve stemming. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 288,77 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 466,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. Londen verloor 1,3 procent.

Facebook

Op Wall Street ging vrijdag alle aandacht uit naar het beursdebuut van Facebook. De verwachting dat de koers direct zou exploderen, kwam tot teleurstelling van veel beleggers niet uit. De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 12.369,38 punten. De S&P 500 zakte 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,2 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,2769 dollar waard, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 91,92 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 107,82 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl